pias blogg

Alive and kickingPias blogg

Posted by Pia Wednesday, March 13 2013 18:22

Nu händer det grejer: Yvonne Granqvist Schultzs andra roman Under blodboken finns alltid skugga blir just nu till på tryckeriet och boken är utlagd för förbeställning. Klicka på bilden eller länken så kan du skaffa ett eget exemplar eller flera!

Blog image

http://www.idusforlag.se/under_blodboken

Blog image

Jag skriver högst troligt mer en annan dag om detta äventyr. Under tiden kan du läsa in dig på lite bakgrundsinfo.

//Glad Pia smiley

En helt ovanlig tisdagPias blogg

Posted by Pia Tuesday, March 05 2013 21:39

En helt vanlig tisdag är det inte. För det här är dagen då jag äntligen kunde skriva så här till Yvonne Granqvist Schultz: "Jag kanske kan glädja dig lite i alla fall med att berätta att inlagan nu är skickad till förlaget". För idag var hon inte bara omslagskvinna och dagens profil i Borås Tidning, hon har också drabbats av bältros ack och ve.

Det är omständigare att göra en bok än vad de flesta tror. Först ska den skrivas. Å det kan ju ta allt från 0 till 100 år. De flesta når inte ens målsnöret.

Blog image

Min kära vän Yvonne Granqvist Schultz har gjort det, genom hårt, enträget och fantasifullt arbete. (Foto: Reijo Schultz, make) Och inte nog med det: Hon var också så vänlig att hon bjöd med mig på hennes hela roliga bokresa. Redan från början har jag fått följa huvudpersonen Desirée på hennes äventyr genom kapitlen. Otroligt intressant att få sådan inside information i en boks tillblivelse!

När författaren känner sig nöjd med det som kommit på pränt ska det hittas ett förlag. Det gjorde Yvonne tämligen raskt. Så är hon ju också författare. Ja, för man bör ju inte kalla sig det förrän man kommit till bok nr två, sägs det. Yvonnes första roman kom 1994 och heter Falskspel och manglade lakan.

Sedan ska boken få ett omslag som ska layoutas, i det här fallet foton som ska tas (återkommer till det, maken Reijo Schultz kommer att nämnas då igen) och sedan ska ju hela själva boken bli en inlaga som sätts, eller redigeras. Man ska bestämma typsnitt för brödtext och rubriker, göra mall och en massa annat görroligt. Det hedersuppdraget fick jag!!

Därefter har författaren och undertecknad ägnat en icke oansenlig mängd tid åt korrekturläsning och finputsning, ordval och språkdiskussioner. Tur det finns e-post!

Och nu har jag alltså tryckt på knapp 1: Inlaga levereras till förlaget. Efter något lite småpill till trycker jag på knapp 2: Omslag levereras till förlaget. Därefter tar de över och skickar hela rasket till tryckeriet.

Fortsättning följer. Och då blir det bilder och annat tjusigt också!! Tills dess bjuder jag på den fantastisk fina harang av smajlisar och andra glada gubbar som jag fick på mejlen häromdagen, av författarinnan själv.

Blog image

Tusen tack själv Yvonne, vilken otroligt rolig och lärorik resa jag fick följa med på!

//Pia smileysmileysmileysmileysmileysmiley

Nytt, nytt, nytt!Pias blogg

Posted by Pia Thursday, January 10 2013 13:17

Det är nytt år. Det gillar jag. Inget är som nystart, omstart, nya möjligheter som optimisten skulle säga. Jag är kanske mer realist än optimist nuförtiden, eller kanske en mer realistisk optimist än förr, men oavsett vilket tror jag på omstarter.

Det finns de i min omgivning som skrattat åt när jag konstaterat att jag har "ombestämt" mig lite då och då. Någon har också insinuerat att det skulle kunna tyda på velighet, osäkerhet eller inkonsekvens. Icke sa Nicke, säger jag då. Förmågan att kunna ombestämma sig handlar om att tänka ett eller flera varv till, att vara flexibel när nya insikter eller fakta dyker upp och att vara prestigelös nog att kunna ändra sig. Ny kunskap leder helt enkelt till nya beslut. Så det så.

Blog image

Omstarter fungerar ungefär på samma sätt, menar jag. När de lärdomar man dragit ger tecken om att förändring bör ske är det viktigt att lyssna på det och inte bara fortsätta i gamla spår.

Några mindre roliga erfarenheter under det gångna året, faktiskt både i firman och privat, kommer att få konsekvenser både för min egen person och för piamaz produktion under det kommande, nya, året. Jag ser verkligen fram emot det.

Men inget "ont" som inte har något gott med sig. Kriser är ju omtalade som något som dyker upp därför att det gamla inte längre är gångbart och måste revideras. Men det är inte förrän det blir riktigt dåligt som vi orkar eller hinner eller mäktar med att ta det på allvar och verkligen gör slag i saken... Tvingas alltså. :)

Kris eller inte, jag tänker i alla fall nytt. En sak jag blivit alldeles klar över är att jag vill få mer input från andra människor och samarbeta mer med andra än vad jag gör idag - och har gjort under de dryga sex år jag varit soloföretagare. Firman på min kammare har varit alldeles perfekt under de år min dotter vuxit upp och jag har kunnat vara hemma och finnas till hands för henne "trots" att jag varit ensamstående. Men nu längtar jag efter diskussioner, bollande, andras tankar! Och dessutom "bara" sällskap och gemenskap.

Blog image

Om jag får drömma fritt blir det en kombination av fortsatt företagande och projekt/extrajobb/sommarjobb som blir kontentan av det här, men det återstår ännu att se!

Jag har också insett att den bok jag vill skriva mer eller mindre håller på och realiserar sig själv. Jag läser saker som passar in, jag lånar och köper böcker, jag rör mig i riktning mot att den ska bli till, nästan utan att jag vet det själv. Hittills har jag inte gjort boken för att jag inte har haft tid, men nu är frågan om inte annat kommer att få stå tillbaka. Några timmar per vecka ska nog gå att finna! Frågan är om det inte blir en blogg också...

Säga ifrån, ställa krav och våga vara besvärlig är andra lärdomar som förstärkts under året som gått. Det kanske blir en till bok så småningom, om den snälla och rara prestationsprinsessan som fick en ny personlighet. Den som lever får se. :)

God fortsättning på det nya året!!


//Pia, varken smiley eller smiley

God Jul alla!Pias blogg

Posted by Pia Wednesday, December 19 2012 08:57

Ojojoj vad tiden sprang fort under årets sista månader! Nu är det bara några dagar kvar till jul, så då återstår bara att önska alla goda vänner och kollegor, uppdragsgivare, familj och supporters en riktigt God Jul!

Årets julhälsning från Piamaz produktion är inte några julkort i vare sig papper eller digital form, utan en julgåva via Plan. (Klicka på bilden om du vill läsa intygen i större format.)

Blog image

Jag önskar oss alla långa (det blir de ju i år!) och sköna helger, med mycket mys, böcker, musik, film och gott att äta och dricka. Kanske en och annan tur i pulkabacken, om jag har tur får jag önskad pulka i julklapp!

Efter helgerna återkommer jag om sådant arbete som bara hanns utföras men inte omskrivas när tiden löpte amok som den brukar i slutet av ett år. :)

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!

//Pia smiley

Hjälp till ett bättre livPias blogg

Posted by Pia Thursday, November 08 2012 08:18

För ett tag sedan gjorde jag ett text- och fotojobb åt forsknings- och utvecklingsenheten FoU Sjuhärad Välfärd på Högskolan i Borås. Mycket intressant om kognitiva hjälpmedel fick jag lära mig då.

Det är personer med hjärnskador eller till exempel psykiatriska funktionsnedsättningar som kan få god hjälp av sådana hjälpmedel. Bland annat de som drabbats av stroke, har fått adhd-diagnos eller har andra neuropsykiatriska funktionshinder.

Blog image

Inte minst alla tekniska innovationer nu för tiden kan användas för att göra vardagslivet enklare och bättre för dessa människor. Och att ett hjälpmedel kan bli en app i en helt vanlig mobiltelefon är inte bara smart och smidigt, det är dessutom diskret: personen som använder det behöver inte skylta med det, något som är viktigt särskilt för unga med funktionsnedsättningar, som gärna vill vara "som alla andra".

Mitt besök på mässa och föreläsningar blev en artikel på FoUS webb. En summering kommer också i enhetens sista nyhetsbrev för året. Och jag fick insyn i en helt ny och intressant värld. Kommer nog att återkomma dit, på ett eller annat sätt, framöver!

//Pia smileyBokmässan lever kvar! #1Pias blogg

Posted by Pia Friday, October 26 2012 12:53

Det är redan bestämt, så snart kalendern för 2013 är inköpt ska det kryssas: Nästa år ska jag gå MINST två heldagar på bokmässan i Göteborg. I år blev det bara ett fyratimmarsbesök på ack så snabba fötter. Men OJ vad mycket roligt jag hann med på den stunden! Och många godbitar följer mig ännu...

... som mitt absolut största och njutningsfyllda fynd. Eller förresten, varför gradera? Det fanns ett helt knippe sådana. Men igår, först, hade jag tid att titta närmare på

Blog image

den heeelt underbart vackra/snygga och superroliga och fantastiskt inspirerande (jag är MYCKET medveten om alla superlativ, jag önskar jag hittade sådana som var ännu mer kraftfulla, förstår ni vidden av min entusiasm?) kanske-en-kokbok av Lotta "Landet Brunsås" Lundgren.

Jag veet, jag är ute drygt ett år försent. Men fynd görs ju ofta i efterhand eller hur? För en viss person som älskar både layout och formgivning av böcker och allehanda tryckt på fina papper samt MAT - och roliga kvinnor - blev det i alla fall lilla julafton här igårkväll.

Min söta dotter skakade på huvudet och log överseende när hennes mor låg dubbelvikt av skrattkramp över boken, med glädjetårarna sprutande. Och bilderna! Pappret! Olika kvalitet för olika bilder. Jag fingrade och klappade på var och varannan vacker sida och glodde, slukade med ögonen och log... drömde... Det blev ett överslag av sinnesintryck som hette duga!!

Jag är så avundsjuk (OBS ej missunnsam!!) på alla de som fått arbeta med ett sådant underbart projekt. Heja er alla, men framför allt Lotta L som med sin humor, beska, självdistans, matkänsla och sinne för det vackra och estetiska fr o m nu är en stor inspirationskälla. Jag tyckte redan att hon var kalas som klok och engagerad kvinna i Brunsås-programmen, men nu!

Den här boken är ett MÅSTE (säger sällan så, passar på), för alla som älskar böcker, papper, layout, sköna bilder, vackra kvinnor, mat, kokkonst, stil, humor. Whatever! (Som dottern brukar avsluta en omfattande uppräkning.)

Fast alla har inte tyckt som jag, hahaha, hittade värsta sura recensionen. Som dessutom bygger på felaktigheter (pinsamt!) i Kulturdelen.

Roligare då att läsa de som blev lika drabbade som jag, i recensioner på Bokus.

Eller varför inte Lotta Lundgrens egen text? På Norstedts webb.

Själv kommer jag att läsa i den här boken mer eller mindre varje dag när jag behöver skratta så att tårarna rinner, uppmuntran, matinspiration, inspiration för boklayout, skratta för att vädret är trist, en kick rent allmänt, hitta ett recept på rolig och vacker mat, läsa något roligt högt för någon jag gillar... Ni har fattat nu va?

//Pia smiley smiley

Grattis BHS 40!Pias blogg

Posted by Pia Friday, October 12 2012 10:04

Det är kanske inte födelsedag exakt idag, men i alla fall kalas. Bibliotekshögskolan, som är en av sex institutioner på Högskolan i Borås, firar 40-årsjubileum i år och det har, tacknämligt nog, genererat en del jobb för mig.

Först ut blev en artikel om BHS genomgripande förändringar sedan starten 1972 i fackföreningen DIK:s nya magasin Ping (fd DIK Forum, som jag skrivit en del för de senaste åren).

Chefredaktören Anders Regnell fick jag dessutom tillfälle att hälsa på "i det verkliga livet" = IRL på bokmässan häromsistens. Alltid roligt att se människan bakom mejlväxlingarna.

Blog image

Nästa uppdrag blev en artikel för Biblioteksbladet som faktiskt inte ens publicerats ännu, så den återkommer jag till längre fram. Fokus för den artikeln är i alla fall framtidens BHS, med avstamp i historien, både när det gäller forskning och utbildning.

Och nu i veckan har jag intervjuat och skrivit om Jenny Lindberg, som är periodens profil på Högskolan i Borås webbplats. Hon är lärare och forskare på Bibliotekshögskolan och medredaktör för en antologi om folkbibliotekens historia.

Blog image

Den fina bilden på Jenny Lindberg har min frilanskollega Lena Fredriksson tagit.

Blomster till 40-åringen! Rätt så kul faktiskt att Borås stoltserar med en institution med världsrykte inom biblioteks- och informationsvetenskap, inte sant?

//Pia smiley

Snobbofober och en fantast i flugaPias blogg

Posted by Pia Saturday, September 29 2012 23:29

Det finns de, till exempel en del yrkesskribenter och tidningsfolk, som tycker att personporträtt à la Namn på Göteborgs-Posten är lite B. Dagstidningarnas hötorgskonst sådär. Efter det senaste porträttet jag åstadkommit kan jag dock glatt konstatera - ännu en gång - att jag inte lider av samma åkomma som dem. Kanske för att jag är snobbofob?

Det är min kära dotter som uppfunnit det talande ordet. Vilket får mig att tro att jag nog lyckats förmedla något av det viktigaste jag vet: att inte dela in människor i olika värde, från botten till toppen.

Vi är inte alla lika smarta, intelligenta eller slipade. Vi är inte alla lika snälla, generösa och varma. En del tjänar mycket pengar, andra lite. En del lyckas med allt de företar sig, andra med inte så mycket alls. Det finns de som har högskolepoäng och titlar, det finns många som inte har det.

Jag har verkligen inte lust att gradera vilket som är värt mest.

Men så klart värderar jag. Genom att jag uppskattar människor som bryr sig, som engagerar sig för till exempel andra människors välbefinnande, som anstränger sig lite extra när det gäller, som sätter egenkärleken och girigheten åt sidan för att hjälpa till där det behövs. Jag värderar de människor högt som vill något, gör något, orkar något - både för sig själva och andra.

Därmed inte sagt att den som inte gör något för andra inte är värd något, eller har sitt värde som människa. Det är helt enkelt en annan fråga.

Men det var egentligen inte alls det här jag skulle komma fram till. Jag skulle ju berätta att jag skrivit en artikel om Jörgen Tholin som blivit universitetsdirektör för Göteborgs universitet. Jag lärde känna honom när jag arbetade på Högskolan i Borås, då han först var prefekt på Institutionen för pedagogik och senare vicerektor. Nu har han just avslutat en treårsperiod som rektor för Högskolan på Gotland.

Blog image

För sex år sedan disputerade han med en avhandling om orättvisa betyg för åttondeklassare i Sverige. Inte helt ointressant för en person som inte bara är journalist utan även mamma, till en åttondeklassare.

Och visst är han sugen på att kolla hur det är nu, när det kommit en ny läroplan och nya betygsgrader! Det kan du läsa mer om i artikeln, genom att klicka på bilden. Då kommer du till en pdf med uppslaget - som jag publicerar här med tillstånd från GP.

Jag hoppas att läsning av artikeln - trots att det bara är ett personporträtt - ger lika mycket nöje som intervjun gav mig. För Jörgen Tholin är inte bara universitetsdirektör, han är rolig också.

//Pia smiley

(som inte är nöjd med att början på ingressen flyttades till början av brödtexten, men sånt får man leva med; min text är inte min bebis fick jag veta redan på Journalisthögskolan och därmed kan den omskapas av andra som får den i sin hand...)