pias blogg

pias blogg

Jag bloggar - alltså finns jag. På nätet.

Välkommen till pias blogg! Här berättar jag om sådant jag gör i min firma piamaz produktion samt allehanda inslag i just den här frilansarens vardag. Den består framför allt av text, bild, layout, redigering, webb och språkgranskning. Men även av livets vanliga små förtretligheter, en tänkares funderingar och plötsliga glada utrop!

Glad sommarnyhet

Pias bloggPosted by Pia Tuesday, July 17 2012 13:42

Jaaa! Jag kom in på kursen på Linnéuniversitetet: Språkrådgivning och textvård, 30 högskolepoäng. Jag blir student i ett år och ser fram emot det så fantastiskt mycket. Visserligen på distans och deltid, men ändå!

Det klår inte känslan när jag kom in på Journalisthögskolan för X antal år sedan, men den är riktigt go ändå. Urvalsprovet var grymt svårt. Jag var lite lätt tagen efteråt och minst sagt osäker på min insats. Men det gick! Nu kan jag köra vidare i spåret jag bestämt mig för att utveckla: Textgranskning och korrekturläsning.

Om man gillar något väldigt mycket och dessutom har ganska lätt för det, någon slags inbyggd känsla (och radar som plingar när det är fel), då ska man ta det på allvar. Det har jag lärt mig av en journalistkollega som sa en hel del kloka saker:

Eller samma fast annorlunda: Går det lätt är det rätt.

Även Steve Jobs var inne på en liknande linje (och jag lägger mig inte i diskussionen om hans betydelse för världen): "... have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become."

(Ungefär: Ha modet att följa ditt hjärta och din intuition. På något sätt vet de redan vad du innerst inne vill bli.)

En tanke som inte bara gäller textgranskning i mitt liv. Förstås.

Det finns säkert de som tycker att textarbete och korrekturläsning är DÖDEN I GRYTAN. Nörderi och onödigt tjafs, hårklyveri på högsta nivå. Vilken tur då, att vi är olika.

För mig handlar det istället om bästa möjliga kommunikation. Om att ta chansen att uttrycka sig så exakt som möjligt, så att budskapet man vill få fram träffar rätt, inte lite vid sidan om. Det ger insikt och kunskap, förståelse och inlevelse. Bra grejer.

Om man som jag tar sig an en text att granska med samma iver och glädje som en hungrig kastar sig över en saftig biff, så är det något som säger mig att den energin och lusten bör tas till vara.

Särskilt som det funnits saker jag gjort i mitt yrkesliv som tråkat ut mig så till den milda grad att de nästan inte blev gjorda alls tack vare uppskjutardjävulen (eller prokrastineringen, som det så vackert heter, som jag skrivit om, se här och här).

Något säger mig att tråkigheter ska och bör minimeras så långt det bara går. Nu är jag så pass gammal att jag kan lägga hundår bakom mig och försöka förkovra mig i lust och glädje istället. Vi får väl se hur det går...

... men det kommande året är i alla fall räddat. smiley

//Gladpia smiley

Vad jag ska bli när jag blir stor? Fortfarande ett träd med många grenar, varav textgranskning är ett. Läs mer här.

  • Comments(2)//piasblogg.piamaz.se/#post105