pias blogg

pias blogg

Jag bloggar - alltså finns jag. På nätet.

Välkommen till pias blogg! Här berättar jag om sådant jag gör i min firma piamaz produktion samt allehanda inslag i just den här frilansarens vardag. Den består framför allt av text, bild, layout, redigering, webb och språkgranskning. Men även av livets vanliga små förtretligheter, en tänkares funderingar och plötsliga glada utrop!

Språk som är ett nöje att läsa

Pias bloggPosted by Pia Thursday, September 06 2012 09:40

Igår var det bokrelease av Johan Sundeens bok Reflektioner från periferin, på Högskolan i Borås. Boken består av ett 30-tal artiklar och essäer som tidigare varit införda bl a i Borås Tidning och högskolans magasin 1866. Före sommaren hade jag glädjen att få uppdraget som korrekturläsare av boken.

"Du skriver vackert pappa, men tråkigt", var sonens kommentar till boken, berättade Johan Sundeen igår och det lockade givetvis till skratt bland dem som samlats för att fira och lyssna på Johans framförande.

Jag instämmer bara i det förstnämnda. Vid det här laget har jag korrekturläst ett flertal alster från Johans penna - första gångerna var redan på 1990-talet när jag var redigerare och han ledarskribent på Borås Tidning - och jag blir lika glad över hans eleganta och stilsäkra språkbehandling varje gång. Jobbet är inte särskilt betungande i hur många rödbockar jag behöver sätta dit, snarare är det ett arbete då nytta förenas med nöje.

Det här låter kanske som smicker eller värre än så, men uppskattning förtjänar vi alla när vi gjort ett bra jobb. Eller hur? Äras den som äras bör, är ett fint motto i det här sammanhanget, tycker jag.

Och det finns fler: Min frilanskollega Mats Palmquist har gjort omslaget till boken och inlagan är gjord av Lennart Wasling, som jag trevligt nog fick byta några ord om bokframställning med igår.

Johan Sundeen är forskare, utredare och kommunikationsstrateg på Högskolan i Borås. Mer om hans bok finns att läsa i ett pressmeddelande och i bibliotekets digitala arkiv BADA. Produktionen av boken är ett samarbete mellan högskolan och Borås Tidning och boken finns att köpa i receptionerna på båda ställena.

Jag rekommenderar gärna två av de artiklar som Johan själv framhöll igår: Trollbunden av Tidan - om det fantastiska antikvariatet Böckernas hus som ligger just i Tidan (av alla ställen) samt Kärlekens kors och hatets - om Sophie Scholl i den underjordiska Vita Rosen-gruppen och andra kristna antinazister som kämpade mot Gestapo och nationalsocialismen under andra världskriget.

//Pia smiley

  • Comments(0)//piasblogg.piamaz.se/#post107