pias blogg

pias blogg

Jag bloggar - alltså finns jag. På nätet.

Välkommen till pias blogg! Här berättar jag om sådant jag gör i min firma piamaz produktion samt allehanda inslag i just den här frilansarens vardag. Den består framför allt av text, bild, layout, redigering, webb och språkgranskning. Men även av livets vanliga små förtretligheter, en tänkares funderingar och plötsliga glada utrop!

Snobbofober och en fantast i fluga

Pias bloggPosted by Pia Saturday, September 29 2012 23:29

Det finns de, till exempel en del yrkesskribenter och tidningsfolk, som tycker att personporträtt à la Namn på Göteborgs-Posten är lite B. Dagstidningarnas hötorgskonst sådär. Efter det senaste porträttet jag åstadkommit kan jag dock glatt konstatera - ännu en gång - att jag inte lider av samma åkomma som dem. Kanske för att jag är snobbofob?

Det är min kära dotter som uppfunnit det talande ordet. Vilket får mig att tro att jag nog lyckats förmedla något av det viktigaste jag vet: att inte dela in människor i olika värde, från botten till toppen.

Vi är inte alla lika smarta, intelligenta eller slipade. Vi är inte alla lika snälla, generösa och varma. En del tjänar mycket pengar, andra lite. En del lyckas med allt de företar sig, andra med inte så mycket alls. Det finns de som har högskolepoäng och titlar, det finns många som inte har det.

Jag har verkligen inte lust att gradera vilket som är värt mest.

Men så klart värderar jag. Genom att jag uppskattar människor som bryr sig, som engagerar sig för till exempel andra människors välbefinnande, som anstränger sig lite extra när det gäller, som sätter egenkärleken och girigheten åt sidan för att hjälpa till där det behövs. Jag värderar de människor högt som vill något, gör något, orkar något - både för sig själva och andra.

Därmed inte sagt att den som inte gör något för andra inte är värd något, eller har sitt värde som människa. Det är helt enkelt en annan fråga.

Men det var egentligen inte alls det här jag skulle komma fram till. Jag skulle ju berätta att jag skrivit en artikel om Jörgen Tholin som blivit universitetsdirektör för Göteborgs universitet. Jag lärde känna honom när jag arbetade på Högskolan i Borås, då han först var prefekt på Institutionen för pedagogik och senare vicerektor. Nu har han just avslutat en treårsperiod som rektor för Högskolan på Gotland.

För sex år sedan disputerade han med en avhandling om orättvisa betyg för åttondeklassare i Sverige. Inte helt ointressant för en person som inte bara är journalist utan även mamma, till en åttondeklassare.

Och visst är han sugen på att kolla hur det är nu, när det kommit en ny läroplan och nya betygsgrader! Det kan du läsa mer om i artikeln, genom att klicka på bilden. Då kommer du till en pdf med uppslaget - som jag publicerar här med tillstånd från GP.

Jag hoppas att läsning av artikeln - trots att det bara är ett personporträtt - ger lika mycket nöje som intervjun gav mig. För Jörgen Tholin är inte bara universitetsdirektör, han är rolig också.

//Pia smiley

(som inte är nöjd med att början på ingressen flyttades till början av brödtexten, men sånt får man leva med; min text är inte min bebis fick jag veta redan på Journalisthögskolan och därmed kan den omskapas av andra som får den i sin hand...)

  • Comments(0)//piasblogg.piamaz.se/#post108