pias blogg

pias blogg

Jag bloggar - alltså finns jag. På nätet.

Välkommen till pias blogg! Här berättar jag om sådant jag gör i min firma piamaz produktion samt allehanda inslag i just den här frilansarens vardag. Den består framför allt av text, bild, layout, redigering, webb och språkgranskning. Men även av livets vanliga små förtretligheter, en tänkares funderingar och plötsliga glada utrop!

En helt ovanlig tisdag

Pias bloggPosted by Pia Tuesday, March 05 2013 21:39

En helt vanlig tisdag är det inte. För det här är dagen då jag äntligen kunde skriva så här till Yvonne Granqvist Schultz: "Jag kanske kan glädja dig lite i alla fall med att berätta att inlagan nu är skickad till förlaget". För idag var hon inte bara omslagskvinna och dagens profil i Borås Tidning, hon har också drabbats av bältros ack och ve.

Det är omständigare att göra en bok än vad de flesta tror. Först ska den skrivas. Å det kan ju ta allt från 0 till 100 år. De flesta når inte ens målsnöret.

Min kära vän Yvonne Granqvist Schultz har gjort det, genom hårt, enträget och fantasifullt arbete. (Foto: Reijo Schultz, make) Och inte nog med det: Hon var också så vänlig att hon bjöd med mig på hennes hela roliga bokresa. Redan från början har jag fått följa huvudpersonen Desirée på hennes äventyr genom kapitlen. Otroligt intressant att få sådan inside information i en boks tillblivelse!

När författaren känner sig nöjd med det som kommit på pränt ska det hittas ett förlag. Det gjorde Yvonne tämligen raskt. Så är hon ju också författare. Ja, för man bör ju inte kalla sig det förrän man kommit till bok nr två, sägs det. Yvonnes första roman kom 1994 och heter Falskspel och manglade lakan.

Sedan ska boken få ett omslag som ska layoutas, i det här fallet foton som ska tas (återkommer till det, maken Reijo Schultz kommer att nämnas då igen) och sedan ska ju hela själva boken bli en inlaga som sätts, eller redigeras. Man ska bestämma typsnitt för brödtext och rubriker, göra mall och en massa annat görroligt. Det hedersuppdraget fick jag!!

Därefter har författaren och undertecknad ägnat en icke oansenlig mängd tid åt korrekturläsning och finputsning, ordval och språkdiskussioner. Tur det finns e-post!

Och nu har jag alltså tryckt på knapp 1: Inlaga levereras till förlaget. Efter något lite småpill till trycker jag på knapp 2: Omslag levereras till förlaget. Därefter tar de över och skickar hela rasket till tryckeriet.

Fortsättning följer. Och då blir det bilder och annat tjusigt också!! Tills dess bjuder jag på den fantastisk fina harang av smajlisar och andra glada gubbar som jag fick på mejlen häromdagen, av författarinnan själv.

Tusen tack själv Yvonne, vilken otroligt rolig och lärorik resa jag fick följa med på!

//Pia smileysmileysmileysmileysmileysmiley

  • Comments(0)//piasblogg.piamaz.se/#post114